Ayurveda

 

Ayurveda, de wetenschap (veda) van het lang en gezond leven (ayus)”

 

Ayurveda vindt haar wortels ruim 5000 jaar geleden in India. Het is een, door de World Health Organisation erkend, holistisch systeem dat de mens als een eenheid van lichaam, geest en ziel ziet. Ze gaat uit van de wetten van de natuur en dat  alles met elkaar verbonden is. Het is een systeem dat vooral uitgaat van gezond blijven en dus van preventie. Daarover zijn in ayurveda veel richtlijnen gegeven die ook vandaag de dag actueel zijn. Maar ook als je ziek bent heeft ayurveda je en hoop te bieden.

 

Ayurveda leert ons hoe we alles wat we uit de natuur leren kunnen omzetten in de praktijk. Om die reden is de taal van de ayurveda ook de taal van de natuur - een energetisch systeem van elementen en lichaamsvochten, een eenvoudig maar sluitend systeem van correspondenties, zonder misbruik te maken van complexe wetenschappelijke, materialistische en biochemische technologie.                  

                                                                                                          David Frawley - The river of life

 

Dosha's

 

In alle levende organismen zijn drie brio-energetische krachten (dosha’s) werkzaam:

 

  • Kapha, de kracht van structuur
  • Pitta, de kracht van transformatie
  • Vata, de kracht van beweging

 

Dit is de leer van de tridosha’s. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.

 

Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van deze vijf elementen en drie bio-energetische krachten. Deze elementen vinden we ook terug in de natuur en om ons heen. Wanneer deze combinatie door onze manier van leven of door invloeden van buitenaf verstoord wordt, raken wij uit balans. In eerste instantie krijgen we kleine signalen doordat we ons moe voelen of lusteloos of  kleine klachtjes krijgen. Merken we die signalen niet op en doen we er niets mee dan worden we uiteindelijk ziek. Ziek worden begint dus met een verstoorde balans.

 

Herstel van de balans

 

In Ayurveda kijken we op een holistische manier naar een persoon en het ziektebeeld. We bekijken de leef- en eetgewoonten, de emotionele, mentale en spirituele toestand, genetische invloeden en andere externe omgevingsinvloeden van de persoon in relatie tot diens constitutie (jouw unieke combinatie van de 5 elementen).

 

Vervolgens wordt aan de hand van jouw klachten gekeken welke dosha’s en dhatu’s (lichaamsweefsels) uit balans zijn.  Vervolgens wordt de behandeling erop afgestemd om de balans tussen de drie bio-energetische krachten, de dosha’s, te herstellen. De behandelingen zijn dus persoonsgebonden en kunnen per persoon verschillend zijn voor dezelfde in westerse termen beschreven ziekte.

 

Ayurveda werkt op het zelfregulerend en zelfherstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te behouden, te hervinden en te herstellen. Als cliënt ben je dus actief betrokken bij de behandeling.

Contact:

Cerridwen's Ketel, praktijk voor natuurgeneeskunde 

Praktijkadres

Molenrand 3

5421VZ Gemert

tel. 06-18760855Postadres: Lucas Gasselstraat 54, 5701 BR Helmond

KvK 17217213, BTW id NL001954317B36

 

De wettelijke "kleine lettertjes" staan onderaan,

Lees ze door als je gebruik wil maken van een van mijn diensten/producten.

 

Algemene voorwaarden, Privacy Disclaimer